Netwerken voor beginners, waarom netwerken belangrijk is

Netwerken voor beginners, waarom netwerken belangrijk is

Netwerken is een belangrijk begrip voor elke ondernemer of bedrijfseigenaar. Het is simpelweg een term die gaat over het maken van contacten en het onderhouden hiervan. Dit is niet alleen belangrijk in het bedrijfsleven, maar ook ons dagelijkse leven. Wie we kennen en hoe we met de mensen om ons heen omgaan, bepaald veel over wat we kunnen bereiken. Het netwerken in het bedrijfsleven kan op allerlei manieren, zowel online als offline. En wanneer dit allemaal teveel gedoe lijkt voor je, kan je altijd een virtual assistant inhuren die deze taken van je overneemt.

Zakelijk netwerken

Er zijn verschillende redenen waarom we aan netwerken doen in het bedrijfsleven. Het uitbreiden van je netwerk en het onderhouden hiervan is een belangrijke taak, het biedt immers vele nieuwe kansen op. Als je een goede connectie hebt met mensen, zijn deze eerder geneigd om jou een baan, opdracht of zelfs personeel aan te bieden. Door dat je dan via een connectie ergens binnenkomt, is de kans groter dat je direct wordt aangenomen of dat de klus direct bij je binnenkomt. Daarnaast kan het ook geld besparen, doordat je geen dure mensen hoeft in te huren voor bepaalde functies. Via je netwerk kan je nieuwe inzichten krijgen en connecties maken met mensen uit verschillende landen en culturen.

Netwerken voor beginners

Waar deze term netwerken aan het begin als een extreme uitdaging kan klinken, valt dat eigenlijk wel mee. Het gaat namelijk grotendeels uit zichzelf, zonder dat je hier al te veel moeite voor hoeft te doen. Zodra je nieuwe mensen ontmoet, is dit een uitbreiding van je offline netwerk. Voor je online netwerk is het van belang om een profiel aan te maken bij bijvoorbeeld Facebook of LinkedIn. Zo zijn de connecties direct duidelijk, en kan je een kijkje nemen op hun profiel voor hun competenties of vaardigheden. Vooral LinkedIn is van belang als je het hebt over de zakelijke kant van Netwerken. Studies, eerdere banen en skillsets worden hier gedeeld, een soort wandelend CV.

Succesvol een connectie maken en effectief netwerken

Om een succesvolle connectie tot stand te brengen, is het van belang dat je open staat voor het ontmoeten van nieuwe mensen. Voor sommige ondernemers betekent dit dat ze uit hun comfortzone moeten komen, en een gesprek moeten aangaan met iemand die onbekend is. Wat hierbij van belang is, is dat de interesse die je toont, oprecht is. Als je laat zien wie je bent en waar je voor staat, is de kans groter dat je een connectie krijgt die deels overeenkomt met jouw normen en waarden, wat dus uiteindelijk een stuk waardevoller is.

Presentatie doet wonderen

Hoe jij erbij staat en hoe je overkomt op iemand, doet veel met de indruk die je achterlaat. De eerste indruk en de non-verbale communicatie in een gesprek helpen voor iemand om erachter te komen wie jij bent en hoe je bent. Hierbij is het dan ook slim, om op te letten dat je altijd een hand vrij hebt om je voor te stellen. Daarnaast is het van belang om de contacten die je maakt, op een manier ook vast te leggen. Vraag bijvoorbeeld naar een visitekaartje of naar contactgegevens, zodat je ze nog kan terugvinden wanneer je thuis bent.

Na het netwerken

Zodra de nieuwe connecties gemaakt zijn, is het nog wel van belang om deze ook op een effectieve manier te onderhouden. Zo is het aan te raden om de dag na de ontmoeting of de netwerkborrel, even een berichtje of mailtje te sturen om te bedanken voor het interessante gesprek. Hierdoor worden zij er ook aan herinnerd wie jij was, en is de kans groter dat ook zij de moeite zullen doen om de connectie te onderhouden. Daarnaast is het handig om op een overzichtelijke manier je connecties op te slaan. Of je dit nu doet door iedereen direct op LinkedIn toe te voegen, of door alle visitekaartjes op alfabetische volgorde te organiseren, dat maakt niet uit. Als je netwerk-administratie systeem maar goed is voor jou.

Een VA voor het netwerken

Wanneer je het zelf druk hebt met allerlei taken van het bedrijfsleven, kan het netwerken een grote taak worden. Het is een taak waarbij je het beste je volledige aandacht kan gebruiken, maar als al je energie al naar wat anders gaat, is dit moeilijk. Hierom kan je dan iemand anders inschakelen, zodat je niet perse iemand in vaste dienst hoeft te hebben. Een voorbeeld hiervan is een VA, een virtual assistant. Dit is als het ware iemand die vanuit zijn of haar eigen werkplek, jou een ondersteunend hand toereiken. Deze persoon kan helpen bij het beheren van de bestaande netwerkconnecties, maar ook bij het organiseren van nieuwe evenementen waar je connecties kan maken.

Let op!

Tijdens het netwerken is het wel praktisch om op bepaalde dingen te letten. Het geeft bijvoorbeeld geen nut om lukraak met iedereen te gaan praten. Je hebt er uiteindelijk namelijk veel meer aan, als er een echte connectie gevormd is met een gedeelde interesse. Als jij je connecties in je netwerk duidelijk naar voren laat komen, is het van belang dat je er ook rekening mee houdt dat je hiermee geassocieerd gaat worden. Maak dus geen connecties waar je later spijt van gaat hebben. Maar al met al, als je een sociale opstelling hebt en hulp biedt aan anderen, heb je uiteindelijk de meest waardevolle connecties over.

Niet vergeten, glimlachen!

Het klinkt misschien raar, maar het glimlachen wanneer je met iemand in een conversatie bent, kan positieve effecten hebben. Iemand die lacht wordt sneller gezien als een open en aardig persoon, omdat het overkomt als een sociale actie. Het glimlachen maakt je meer ontspannen, waardoor je waarschijnlijk sneller open staat voor een conversatie die je anders niet was aangegaan. Uit allerlei onderzoeken is gebleken, dat het hebben of het zien van een glimlach, ervoor zorgt dat de ander je ziet als ‘niet-gevaarlijk’. In het geval van netwerken alleen maar goed, je hebt liever een goede connectie dan een nieuwe concurrent erbij.

Online netwerken

Door Corona gingen veel netwerkactiviteiten niet door. Toch werden ondernemers ook creatief en werden er ineens ontzettend veel online netwerkevents georganiseerd. Google maar eens en je kan je voor verschillende dagen aanmelden. Altijd handig om zo de juiste connecties te leggen. Want als ik iets geleerd heb van het online ondernemen, is dat het soms best eenzaam kan zijn.

Heb jij nog tips voor leuke netwerk events? Laat het dan in een reactie achter.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *