Wat doet een VA

Je gaat starten als wat? Vroeg een vriendin laatst toen ik zei dat ik me wil laten inhuren als VA. Ik doe al externe werkzaamheden voor opdrachtgevers maar ik wil dit uitbreiden. Ik vertelde haar dat ik bezig was met een website bouwen, waar ik mezelf verkoop als Virtual Assistant. Maar wat doet een VA en wat ben ik dan precies? Een manusje van alles die het ondernemers gemakkelijker wil maken!

VA staat voor Virtual Assitant. Maar wat doet deze eigenlijk en waar kun je een assistent voor inzetten? Een VA is eigenlijk een PA (Personal Assistant) op afstand. Iemand die je ondersteunt bij de werkzaamheden binnen je bedrijf waar je zelf niet aan toe komt. Een Virtual Assistant werkt op afstand en daarom hoef je hier niet speciaal een kantoorruimte voor te huren. Met het hybride werken is het inhuren van een assistent op afstand de laatste jaren steeds populairder geworden, ook in Nederland.

Voordelen van het inhuren van een VA

 • Een VA werkt locatie onafhankelijk
 • Doordat jij je kunt focussen op wat je echt leuk vind, zal je bedrijf sneller groeien
 • Geen operationele kosten, een VA heeft vaak zelf een laptop en werkt vanaf een eigen locatie
 • Taken die lang zijn blijven liggen, worden nu wel gedaan
 • Een VA denkt vaak met je mee, wat tot nieuwe inzichten leidt
 • Je houdt meer tijd over om leuke dingen in je privétijd te doen.
 • VA’s zijn vaak buiten kantoortijden ook bereikbaar
 • Als je VA ziek is of op vakantie gaat, kost dat jou geen geld
 • Je betaalt geen overige personeelskosten voor een VA
 • Je houdt overzicht want een VA zorgt ervoor dat werkzaamheden weer gestructureerd worden
 • Het levert tijdswinst op

Ja iemand inhuren kost geld, maar indirect levert het je ook geld op. Ze zeggen niet voor niets: Time is Money. Doordat je de taken waar je zelf niet aan toe komt, uitbesteedt, kun jij je focus leggen op andere taken. Taken die je geld opleveren en waar je je vaste lasten mee kunt betalen.

Aarzel dus niet en mail me vandaag nog wat ik in mijn rol als VA voor jou kan betekenen en wie weet werken wij straks samen aan de toekomst van jouw bedrijf.