Virtual Assistant worden, hoe pak je het aan?

Virtual Assistant worden, hoe pak je het aan?

26 maart jongstleden maakte ik samen met een groep vriendinnen een visionboard. Hiermee probeerde ik mijn doelen centraal te stellen en er achter te komen wat ik nou echt wil. Want ik schreef mij vorig jaar wel in bij de KVK als contentcreator, maar is dit het enige wat ik wil en kan? Ik had al een aantal andere opdrachten aangenomen en kwam dus al snel tot de conclusie: “Ik wil Virtual Assistant worden”. Ik ben namelijk een bezig bijtje en kan veel meer dan dat ik momenteel doe.

Hoe word ik virtueel assistent?

Waar moet ik beginnen? Dat was het eerste wat in me opkwam. Ik wil wel Virtual Assistant worden, maar hoe? Ik zou Jasmina niet zijn, als ik niet gewoon begon. Stap 1 was mijn domeinnaam registreren, maar dat bleek nog wel een dingetje. Ik heb natuurlijk al mijn bedrijf Sparkles Inside, en ik had ook weinig zin om 36 bedrijven te runnen ofzo. Ik heb dus besloten om onder de paraplu van Sparkles Inside verder te gaan en mijn taakomschrijving en werkzaamheden in het handelsregister aan te laten passen. Met mijn hosting zit ik bij Vimexx, dus het was ook een logische eerste stap om daar mijn nieuwe domeinnaam te registreren. Ik zat heel erg te twijfelen tussen virtualassistant-inside.nl of va-inside.nl, dus ik heb ze maar beide geregistreerd. Het stukje Inside er achter, laat meteen zien dat het een onderdeel van Sparkles Inside is.

Wat kan je doen als VA?

Wil je Virtual Assistant worden? Dan kun je eigenlijk alle kanten op. Elke bedrijf zal deze namelijk voor andere werkzaamheden inhuren. Zelf heb ik best een breed cv. Ik heb de hbo opleiding Personeel en Arbeid gedaan, maar heb ook een administratieve achtergrond en wat ervaring op marketinggebied. Ik ben dus vooral gaan kijken naar wat ik zelf leuk vind om te doen. Ik geloof namelijk dat als je passie voelt in wat je doet, je altijd succesvoller zal zijn dan als je dingen doet omdat je vind dat het moet. Op deze manier probeer ik dan ook mijn diensten als VA te verkopen. Dit is ook eigenlijk een reden waarom ik het liefst nooit meer in loondienst ga werken. Ik houd teveel van mijn vrijheid

Hoeveel Virtual Assistants zijn er in Nederland?

Steeds meer mensen gaan als VA aan de slag en steeds meer bedrijven huren een VA in voor de werkzaamheden waar ze zelf niet aan toe komen. Ja, zelfs zzpers doen dit steeds meer. Vooral tijdens de coronaperiode zijn er veel meer VA’s bijgekomen. Echter zijn er geen harde cijfers te vinden hoeveel Virtual Assistants er zijn in Nederland. Zelfs bij de KVK konden ze me niet helpen aan deze informatie. Toch jammer, want ik ben wel benieuwd of de markt al verzadigd is.

Virtual Assistant worden zonder opleiding

Kun je Virtual Assistant worden zonder opleiding? Absoluut! Echter denk ik wel dat je wel ervaring moet hebben opgedaan binnen het bedrijfsleven. Hoe slim je ook bent, je wordt niet als Einstein geboren en je expertise hangt dan ook af van de ervaring die je in jaren opgedaan hebt. Weet je toch niet helemaal wat je wilt, waar je moet beginnen of hoe je ΓΌberhaupt moet ondernemen? Wil je virtual assistant worden maar heb je totaal geen idee waar je moet beginnen? Dan raad ik je aan om wel een opleiding te gaan doen. Overigens hoef je dit niet (volledig) zelf te bekostigen, maar is het wellicht mogelijk om hier het stapbudget vanuit de overheid voor in te zetten.

Virtual Assistant opdrachten

Oke de knoop is doorgehakt, je wilt niet alleen meer Virtual Assistent worden maar je gaat er echt je werk van maken . Maar waar begin je? Hoe zorg je er voor dat je aan het einde van de maand je huur of hypotheek kunt betalen en je kinderen kunt voeden? Werken, keihard werken! Doelen stellen en deze proberen te behalen. Je kunt werkelijk “alles” op google vinden, dus als je echt iets wilt, moet dat gaan lukken. Tevens denk ik dat netwerken erg belangrijk is als Virtual Assistant in combinatie met mond op mond reclame. Want zeg nou eerlijk, we zijn allemaal wel gevoelig voor positieve ervaringen toch? Er zijn ook facebookgroepen waar met grote regelmaat oproepjes gedaan worden waarin een VA gezocht wordt. Zoek maar eens op VA lab of VA community.

Nadelen Virtual Assistant

Iedereen die mij een beetje kent van Sparkles Inside of persoonlijk, weet dat ik niet altijd naar de voordelen zoek, maar ook naar de nadelen. Op deze manier kun je echt afwegen of iets wat voor je is of helemaal niet. Het zorgt vaak voor andere inzichten door er goed over na te denken. Maar wat zijn nou de nadelen om een Virtual Assistant in te huren of als VA te gaan werken? Ik kan ze niet bedenken. Wellicht kan het lastig zijn als je een control freak bent en moeite hebt met loslaten, maar het geeft je zoveel vrijheid terug. Jij kunt je met je bedrijf richten op wat jij echt leuk vind en ik help je met de taken waar je niet aan toe komt en kan hiervan mijn kind voeden en de vaste laste betalen. Win- Win situatie toch?

Wat ik voor mezelf als VA soms wel een nadeel vind is dat ik de gesprekken bij de koffie automaat wel mis. Je bent altijd op jezelf aangewezen en je kunt niet zo makkelijk met iemand anders sparren als je ergens niet uitkomt of vastloopt.

Wat zijn de voordelen als je begint als VA

Ik kan tig voordelen noemen als VA, maar ik denk dat dat voor iedereen verschillend is. Wat voor mij erg belangrijk is:

  • Vrijheid, ik kan het moederschap perfect combineren met werk. Op deze manier maak ik mezelf nuttig maar wordt mijn kind niet alleen opgevoed door de kinderopvang. Niks ten nadele van kinderen die wel veel naar de opvang gaan hoor. Farah is 2 dagen op de opvang en ik vind dit meer dan voldoende. Ik besef me overigens natuurlijk heel goed dat dit niet voor iedereen weggelegd is.
  • Ik doe wat ik leuk vind en dit geeft me positieve energie. Hierdoor groei ik niet alleen als businesswoman, maar ook als moeder, partner en gewoon als vrouw of persoon.
  • Het is goed voor mijn zelfvertrouwen, ik weet waar ik goed in ben en weet ook dat ik opdrachten naar 100% tevredenheid aflever.
  • Ik kan meer reizen, wat mijn passie is. Ik heb mijn dochter altijd al meer van de wereld willen laten zien en nieuwe culturen willen laten kennen. Door mijn werk als VA kan dit. Dit niet alleen omdat er natuurlijk centjes binnen komen, maar ook omdat ik overal op de wereld kan werken. Ik heb alleen mijn laptop en telefoon nodig en kan gewoon aan het zwembad neerploffen met een mocktailtje in mijn hand.
  • Ik blijf mezelf ontwikkelen, iets wat ik ontzettend belangrijk vind. Je bent nooit te oud om nieuwe dingen te leren.

De voordelen om een VA in te huren

  • Minder stress, je kunt dingen uitbesteden en dit zorgt voor minder tijdsdruk.
  • Meer tijd voor jezelf of je gezin.
  • Je kunt je bezig houden met de taken binnen je bedrijf die je echt leuk vind en dit zorgt er voor dat je je bedrijf kunt laten groeien.
  • Je hoeft je niet meer in allerlei bochten te wringen om kennis op te doen en dingen uit te zoeken die je eigenlijk niet begrijpt.

Kan iedereen als VA aan de slag?

Om heel eerlijk te zijn weet ik niet of iedereen als VA aan de slag kunt. Je moet namelijk discipline hebben en kunnen plannen. Zo zat half Nederland met Pasen op het terras en was ik gewoon aan het werk. Een VA werkt vaak uit huis en je moet je niet laten verleiden door de was of andere taken in het huishouden als je graag je opdracht af wilt krijgen. Heel soms heb ik daar overigens wel last van hoor, met als gevolg dat ik tot 3 uur ’s nachts door werk. Niet altijd de ideale situatie dus en je moet dit wel kunnen handelen. Een goede planning is het halve werk als VA.

Welke taken kan ik je uit handen nemen?

Heel veel! Ik ben allround inzetbaar dus er is veel mogelijk. Lees hier wat ik je allemaal kan bieden, of stuur me een mailtje op contact at sparklesinside.nl zodat we even samen kunnen sparren.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *