Stapbudget aanvragen om jezelf te ontwikkelen als ondernemer

Stapbudget aanvragen om jezelf te ontwikkelen als ondernemer

Op het moment dat jij een beginnende ondernemer bent, kan het zeker meerdere voordelen hebben op een stap budget aan te vragen. Een stapbudget aanvragen is een speciale subsidie die jaarlijks vrijkomt voor werkenden en werkzoekenden. Hieronder wordt toegelicht waarom het zo ontzettend voordelig kan zijn voor een beginnende of gevorderde ondernemer om een stapbudget aan te vragen. Daarnaast wordt er ook ingegaan op het proces van een stapbudget aanvragen, aangezien niet iedere ondernemer weet hoe hij of zij een stapbudget kan aanvragen.

Voor wie is zo’n stapbudget ontwikkeld en beschikbaar?

Op het moment dat jij in aanmerking komt voor een stapbudget, is het ontzettend verstandig om ook gebruik te maken van dit stapbudget. Een stapbudget is namelijk een subsidie die je jaarlijks kunt aanvragen. Je kunt deze subsidie aanvragen wanneer je een nieuwe stap wilt zetten op het gebied van ontwikkeling en scholing. Als je in aanmerking komt voor zo’n stap-budget, kun je deze subsidie gebruiken voor bijvoorbeeld opleidingen, cursussen en trainingen. De subsidie vanuit de overheid heet niets voor niets STAP-budget. Stap is namelijk een afkorting voor de vier woorden: Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Je komt in aanmerking voor het aanvragen van een stapbudget wanneer je werkenden of werkzoekenden bent.

Je krijgt in de toekomst meer kansen op de arbeidsmarkt

De betekenis achter het woordje stap geeft meteen al aan waar een stap budget precies voor dient. Een stapbudget kan er namelijk voor zorgen dat jij als ondernemer, werkenden of werkzoekenden meer kansen op de arbeidsmarkt zal krijgen in de toekomst. Je kunt met je stapbudget namelijk een jaarlijks bedrag van 1000 euro uitgeven aan een training, cursus of opleiding. De overheid heeft het sportbudget ontwikkeld om jou als werkenden of werkzoekenden de mogelijkheid te geven om beslissingen te nemen over jouw ontwikkeling tijdens je loopbaan. Je kunt bijvoorbeeld je stapbudget inzetten om je te specialiseren, maar je kunt het ook bijvoorbeeld inzetten om een hele andere richting in jouw vakgebied te bekijken.

Hoe moet je je stap budget precies aanvragen?

Op het moment dat jij werkenden of werkzoekenden bent, krijg jij de mogelijkheid om één keer per jaar het stap-budget aan te vragen. Je kunt je stap-budget aanvragen via het portaal van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Dit instituut wordt vaak op de website van de overheid afgekort met de letters UWV. Het UWV verzorgt uitkeringen voor bijvoorbeeld werkzoekenden, ofwel de WW of de WAO. Daarnaast helpt het UWV ook werkzoekenden met vinden van nieuw werk. Elke twee maanden krijg je de kans om jouw stap-budget aan te vragen. In sommige gevallen wordt je aanvraag afgekeurd, omdat het geld dat vrijgemaakt is voor het uitkeren van een stap-budget voor die twee maanden op is. Wordt jouw aanvraag afgekeurd? Probeer het dan bij de volgende aanvraagronde opnieuw.

De voorwaarden waar je aan moet voldoen bij de aanvraag

Er zitten een aantal voorwaarden verbonden aan het aanvragen van een stap-budget. Je moet bijvoorbeeld achttien jaar of ouder zijn om een stap-budget aan te vragen. Daarnaast mag je geen stap budget aanvragen op het moment dat je ook een AOW ontvangt. Voordat je je stap budget wilt aanvragen, is het belangrijk dat je goed vooronderzoek doet. Zo moet jouw cursus, opleiding of training terug te vinden zijn in het stap scholing register. Op het moment dat jouw opleiding, training of cursus hier niet bij vermeld staat, kun je automatisch ook geen gebruik maken van het stap-budget. Bovendien moet minimaal vier weken voor de start van je cursus, opleiding of training de subsidie aanvragen. Wordt je aanvraag goedgekeurd? Dan krijgt jouw opleider het bedrag uitbetaald.

Je kunt een toekomst met meer zekerheid tegemoet gaan

Op het moment dat je in aanmerking komt voor zo’n stap-budget, zul je uiteindelijk een toekomst met meer zekerheid tegemoet gaan. Wanneer je je namelijk laat bij- of omscholen kun je ten eerste voorkomen dat je je baan verliest. Je verkrijgt namelijk meer kennis en dat vinden werkgevers ten allen tijde een belangrijk focuspunt. Bovendien krijg je door je om- of bijscholing ook meer kans om aangenomen te worden bij een andere baan. Kennis en scholing zijn namelijk een belangrijk onderdeel bij een sollicitatieprocedure voor een nieuwe baan. Je moet namelijk goed in je achterhoofd houden dat het werk van tegenwoordig snel verandert. Zo werken we bijvoorbeeld op dit moment steeds meer digitaal, waardoor sommige banen verdwijnen en juist nieuwe banen ontwikkeld worden.

Je hoeft geen bedrag meer voor te schieten

De overheid heeft sinds 1 maart 2022 het aanschaffen van een stapbudget in werking gezet. De overheid heeft deze subsidie ontwikkeld om volwassen werkzoekenden en werkenden jaarlijks een duwtje in de goede richting te geven. De subsidie bedraagt maximaal 1000 euro. Met deze subsidie krijgen werkzoekenden en werkenden financiële hulp om hun nieuwe opleiding, training of cursus te betalen. Bovendien verschilt het stap budget met vroegere subsidies. Bij het aanschaffen van een stapbudget hoef je namelijk geen bedrag van maximaal 1000 euro voor te schieten. Dit zorgt ervoor dat het stap budget ook toegankelijk is voor werkzoekenden en werkenden met een lager inkomen en voor ouderen die weinig geld verdienen. Het stap budget is dus voor iedereen toegankelijk of je nu rijk of arm bent.

Het bewijs van deelname telt zwaar mee

Op het moment dat jij een stap budget aanvraagt, is het wel verstandig dat je honderd procent zeker weet dat je je opleiding ook daadwerkelijk gaat afronden. Bovendien zul je ook een bewijs van deelname moeten kunnen laten zien. Je moet op z’n minst 80 procent van de tijd aanwezig zijn tijdens jouw opleiding. Jouw opleider van je opleiding zal na ongeveer drie maanden een bewijs van deelname moeten overhandigen. Ben je op dat moment minder dan 80 procent van de tijd aanwezig geweest? Dan kan de subsidie alsnog afgewezen worden.

Wat gebeurt er als je je studie niet afronden?

Op het moment dat je de studie niet kunt starten of kan afronden, zul je geen recht hebben op je subsidie. Dit moet je ten allen tijde mededelen. Geef je dit niet aan? Dan zul je twee jaar lang uitgesloten worden voor het aanvragen van een stap budget. Het is daarom van essentieel belang dat je van tevoren goed onderzoek doet naar een studie, training of cursus die bij je past. Daarnaast moet deze studie, cursus of training ook in het register staan. Ben je zeker van je zaak? Dan kun je om de twee maanden een stap-budget proberen aan te vragen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *