Geld investeren in vastgoed als zzp’er

Geld investeren in vastgoed als zzp’er

Er bestaan veel redenen om zelfstandige te zijn, maar een van de grootste is om controle te hebben over hoeveel geld je verdient, en in het beste geval om er veel van te verdienen. Een nadeel van zelfstandig zijn, is dat er niet altijd een gestage stroom van inkomsten is. Waar andere zzp´ers soms na enkele maanden al een heel vermogen lijken op te bouwen, is dit in de meeste gevallen niet realistisch. Een manier om een vaste bron van inkomsten te genereren, is geld investeren in vastgoed. Dit lijkt voor veel zelfstandigen een stap waar je veel geld voor nodig hebt, maar niets is minder waar.

De voordelen van vastgoed bezitten

Het grootste voordeel van vastgoed is dat het een stabiel maandelijks inkomen oplevert. Als je een woning met meerdere ruimtes koopt, kun je een deel ervan voor je eigen bedrijf gebruiken en de rest verhuren om de maandelijkse hypotheek te betalen en extra maandelijks inkomen te genereren. Daarnaast is het een goede manier om geld af te schrijven bij de belasting. Een doorgewinterde zzp’er weet precies hoe hij zo veel mogelijk bonnetjes op kan geven bij de belasting. Geld investeren in vastgoed is een goede manier om minder geld in te leveren aan de belasting. Het geeft meer mogelijkheden om werk gerelateerde kosten af te schrijven.

De voordelen van onroerendgoedbelasting

Een van de grootste financiële voordelen van deze inkomstenstroom is de aftrek van onroerendgoedinvesteringsbelasting die je kunt gebruiken. Je mag kosten aftrekken die rechtstreeks verband houden met het gebruik, het beheer en het onderhoud van het onroerend goed, zoals: eigendom belasting, inboedelverzekering, hypotheekrente, kosten voor vastgoedbeheer en kosten voor onderhoud en reparatie van het gebouw.

Daarnaast is het mogelijk om belasting af te trekken van zaken die je doet om het vastgoed te runnen. Denk aan dingen als het maken van reclame, zakelijke apparatuur, reizen en boekhouding.  Al deze inhoudingen verminderen je belastbaar inkomen, wat geld bespaart wanneer je belasting betaalt.

Het vastgoed wordt meer waard

Geld investeren in vastgoed is op dit moment erg winstgevend. Laat je van tevoren wel goed inlichten door een professional om er zeker van te zijn dat je vastgoed koopt dat in de loop der jaren meer waard wordt, en niet minder. Panden in kleine dorpen die leeglopen zullen dalen in waarde, terwijl appartementen in de randstad juist populairder worden. Wanneer je enkele verbeteringen aanbrengt aan de woning, door bijvoorbeeld een nieuwe keuken te plaatsen, stijgt het pand in waarde. Wanneer je het pand onderverhuurt verdien je hier maandelijks een vast bedrag mee. Zou je het pand na enkele jaren verkopen, is de kans groot dat je hier veel winst uithaalt.

De huurder betaald langzaam de hypotheek af

Wanneer je een huurwoning koopt met een hypotheek, is de huurder eigenlijk degene die de hypotheek betaalt, waardoor jouw nettowaarde elke maand toeneemt. Door de aflossing van de lening is een huurwoning in wezen een spaarrekening die automatisch groeit, zonder dat je elke maand geld stort. Vandaag ben je misschien € 200.000 schuldig aan een huurwoning, maar volgend jaar is dit bijvoorbeeld nog maar € 150.000 omdat de huurder je elke maand huur betaalt. Na verloop van tijd is de hele hypotheek afbetaald door de huurder. Je bezit een aanzienlijk pand dat je kunt verkopen of blijven verhuren zonder dat je nog geld in hoeft te leveren aan de bank.

De eerste stap naar je eigen vastgoed

Er zitten veel voordelen aan het geld investeren in vastgoed, maar toch lijkt dit voor veel beginnende ondernemers slechts een droom. Men denkt dat je hier veel eigen vermogen voor nodig hebt, of dat het onmogelijk is om een betaalbaar pand te vinden. Toch is het tegendeel waar. Wanneer je weet waar je naar moet kijken en rekening mee moet houden, is de stap naar eigen panden niet heel groot. De eerste stap is dat je uitzoekt hoeveel eigen vermogen je bezit om te investeren. Dit hoeft niet om tonnen te gaan, maar het is wel belangrijk dat je vooraf weet hoe ver je kunt gaan.

Doe het niet alleen en heb geduld

Er bestaan veel verschillende soorten onroerend goed die de perfecte investering zijn, dus zorg ervoor dat je samenwerkt met een makelaar in onroerend goed die je helpt bij het vinden van alle verschillende opties die op de markt liggen. Zo weet je zeker dat je voor een pand kiest dat na verloop van tijd in waarde stijgt, niet daalt. Daarnaast is geduld een schone zaak in het vinden van het perfecte pand voor je investering. Het is mogelijk dat er niet meteen een goed pand beschikbaar is. Waak ervoor dat je niet het eerste de beste betaalbare pand kiest, maar wacht af tot de unieke kans zich voordoet.

Begin met een bod op een onpopulair pand

Dit klinkt misschien gek, maar wanneer je niet veel eigen vermogen bezit is de kans het grootst wanneer je voor een onpopulair pand kiest als eerste investering. Ga je meteen voor goud, dan is de kans groot dat een rijke investeerder flink over de vraagprijs heen biedt. Zonder veel eigen vermogen ga je het van deze investeerders nooit winnen. Door niet direct in hun vijver te vissen, maak je meer kans op een schappelijke prijs voor het pand. Geld investeren in vastgoed in een dorp net naast een populaire stad is bijvoorbeeld beter dan een appartement midden in het centrum.

Breidt langzaam uit naar meer panden

Wanneer je eerste pand is gekocht, opgeknapt en verhuurd, begint de cashflow langzaam op gang te komen. Je doet er goed aan de maandelijkse huur te gebruiken om de hypotheek zo snel mogelijk af te betalen, zodat het pand helemaal jouw eigendom wordt. Wanneer je buffer weer is aangesterkt, is het tijd voor de volgende uitbreiding. Nu zou je misschien wel kiezen voor een pand in de populaire vijver, omdat je meer vermogen bezit om tegen de andere investeerders op te bieden. Hoe populairder het pand en de locatie, des te meer huur je er voor kunt vragen. Zo vergroot je de maandelijkse cashflow uit huur, naast je eigen inkomsten als zzp’er. Dit is ook voordelig voor later. De huur blijft een stabiel inkomen, waar je ook tijdens je pensioen nog van geniet.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *