Groeien op instagram, hoe doe je dat?

Groeien op instagram, hoe doe je dat?

Groeien op instagram, hoe doe je dat? Een vraag die ik regelmatig krijg als mensen zien dat ik op mijn influencer account +10K volgers heb. Ik denk niet dat daar een vast antwoord op is. Ooit dacht ik dat ik groeide doordat ik in engagementgroepen zat, maar eigenlijk heb ik daar mijn account meer “kapot” mee gemaakt dan dat het mij goed heeft gedaan. Iedereen kan groeien op instagram, als je maar op de juiste tijdstippen post om je doelgroep te bereiken, goede content levert en de juiste hashtags gebruikt. In deze blog probeer ik je de basics uit te leggen om je instagram feed naar een hoger level te tillen.

Hoe maak ik mijn instagram aantrekkelijk?

Je account aantrekkelijk maken doe je niet door het perfecte plaatje te posten, echter moet de content natuurlijk wel van goede kwaliteit zijn. Je wilt immers de juiste volgers aantrekken toch?

 • Plaats geen content die een matige kwaliteit heeft. Ga dus door je foto’s heen en verwijder alles wat te donker, wazig of lelijk is. Helemaal als het vrij boven aan je feed staat.
 • Je bio is het eerste wat je bezoekers zien. Ik zie nog te vaak lege bio’s, ontzettend zonde! Vertel wie je bent, wat je doet en waar ze eventueel je website kunnen vinden. Voeg tevens de contact button toe, zodat contact met je opnemen een appeltje eitje wordt.
 • Blijf bij jezelf. Ik ben niet echt een dierenvriend, ik haat ze niet ofzo, maar ben ergens wel blij dat ik geen huisdieren heb. Het zou dus raar zijn als ik elke dag een foto zou plaatsen van de hond van de buren. Ik gebruikte mijn influencer account eerst ook als VA, maar merkte al snel dat het toch te ver uit elkaar ligt. Daarom heb ik voor mijn diensten als VA deze instagram account aangemaakt, maar gebruik ik voor Travel Foodie (mijn reis- en foodblog) gewoon mijn influencer account.
 • Post niet random, maar post op de juiste momenten.
 • Gebruik relevante hashtags, gebruik geen hashtags die niks met je post te maken hebben, alleen omdat deze populair zijn.
 • Bouw een community en ga in gesprek met je volgers.
 • Laat jezelf zien, dit is iets wat ik zelf best moeilijk vond. Ik plaatste liever foto’s van mijn dochter dan van mezelf. Maar je volgers willen zien wie er achter het account schuilt.

Instagram profiel verbeteren om te groeien op instagram

Hier boven schreef ik al een beetje hoe je je instagram profiel aantrekkelijker kunt maken. Maar hoe kun je het nou echt verbeteren? Je kunt namelijk pas groeien als je openstaat voor verbetering en altijd het onderste uit de kan probeert te halen. Naast de tips die ik hier boven gaf, heb ik nog een paar punten waar je meteen mee aan de slag kunt. Haal de bezem door je insta en ga aan de slag met echte groei. Het gaat niet om de volgers en het gaat zelfs niet om de likes. Het gaat er om dat jouw volgers je product kopen of jouw dienst gaan afnemen.

Groeien met instagram Bio profiel

Organisch bereik

Het organisch bereik staat voor het aantal unieke personen die jouw bericht zien, zonder dat je hiervoor betaald. Nou is likes kopen natuurlijk ook niet toegestaan. Ik vind overigens de likes en comments die je vanuit engagementgroepen krijgt ook niet horen bij het organisch bereik. Deze mensen zijn namelijk verplicht om te liken en/of reacties achter te laten waardoor ze niet oprecht zijn. Ik heb me er overigens ook schuldig aan gemaakt om deel te nemen aan engagementpods hoor, ik ben zelfs jaren admin geweest. Toen ik er mee stopte merkte ik al snel dat de likes, comments en zelfs volgers uit bleven. Ik werd massaal ontvolgt en werd hier zelfs een beetje verdrietig van.

We leven nou eenmaal in een maatschappij waarin we lief, leuk en aardig gevonden willen worden. Maar de mensen die jou niet oprecht leuk vinden, zullen ook nooit een dienst van jou afnemen. Inmiddels zie ik dat mijn organisch bereik juist ontzettend groeit en ik meer mensen bereik die potentiele klanten kunnen worden. Het opbouwen van organisch bereik kost tijd en zeeën van geduld en vereist het spelen met het Instagram-algoritme.

Instagram organisch laten groeien

In de vorige alinea kon je al lezen wat het organisch bereik van instagram nou precies in houdt. Maar wat kun je nou precies doen om je Instagram organisch te laten groeien? Om heel eerlijk te zijn denk ik niet dat er 1 kant-en-klaar antwoord is die voor iedereen werkt. Anders hadden we allemaal accounts met een paar honderdduizend volgers. Ik heb het geheim in ieder geval nog niet ontdekt. Wat je wel kunt doen is het volgende:

 • Geduld hebben, veel geduld. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd
 • De interactie aan gaan met je volgers. Zij nemen de moeite om op je post te reageren, waarom doe je dat niet terug? Als iemand je op straat groet, draai je toch ook niet je hoofd om?
 • Maak of laat een instagram strategie maken. Zonder instagram strategie, ben je aan het rondschieten met losse flodders.
 • Focus je niet op volgers en de likes, I know…makkelijker gezegd dan gedaan.
 • Laat je niet wijsmaken dat je een engament rate van meer dan 10-15% nodig hebt om te groeien en daarom maar je likes via een andere weg dan de natuurlijke manier moet verkrijgen.
 • Gebruik 30 relevante hashtags. Er wordt vaker gezegd dat je maar 6-8 hashtags moet gebruiken. Ik deel die mening echter niet en ben van mening dat instagram niet zomaar de mogelijkheid biedt om 30 hashtags te gebruiken. Nou is het niet de bedoeling dat je 30 spammy hashtags gebruikt om zo hoger op te komen. It aint gonna work! Uit mijn statistieken heb ik dan ook weten te halen dat de posts met 30 hashtags beter scoorden ten op zichte van de posts met 7 hashtags.
 • Koop geen volgers, behalve dat het niet mag in Nederland om volgers te kopen, heb je er ook niks aan. Er wordt regelmatig geadverteerd met “echte” volgers, nou geloof mij.. die accounts gaan echt niet reageren op jouw foto’s.
 • Evalueer altijd je statistieken, per maand.
Groeien met je instagram met een juiste hashtagstrategie

Welke hashtags moet je gebruiken?

 • Gebruik niet te grote hastags. Hashtags waar meer dan x miljoen aantal keer op gezocht wordt zijn leuk, maar zorgen er voor dat je niet goed zichtbaar wordt. Helemaal niet als je een klein account hebt. Je wordt namelijk ondergesneeuwd door de grote accounts en zakt al snel naar beneden op de startpagina.
 • Bij elke post dezelfde hashtags gebruiken, zou ik niet doen. Instagram kan dit zien als spam.
 • Plaats minimaal 2 hashtags in je niche, 2 grote hashtags en de rest “kleinere” hashtags. Heb je minder dan 5k volgers? Gebruik dan zoveel mogelijk hashtags onder de 100K, heb je tussen de 5k-100k volgers? Gebruik voornamelijk hashtags onder de 300k.
 • Kijk eens bij je concurrenten en welke hashtags zij gebruiken. Ik ben geen liefhebber van copycats, maar als het om hashtags gaat is het toch beter “goed gejat dan zomaar wat gedaan”.
 • Zoek altijd op of er een shadowban op een hashtag zit. Zie jij de hashtag niet terug in de zoekresultaten, dan is dit waarschijnlijk het geval en kun je het beter niet gebruiken.
 • Gebruik geen standaard hashtag generators. Been there, done that, ik werd er niet beter op gevonden.

Maak je account persoonlijk om te groeien op instagram

Laatst las ik ergens een artikel waarin stond dat foto’s met je eigen hoofd het vaak beter doen dan landschappen, fruitschalen, producten en weet ik het wat. Zorg dat er een balans is. Mensen willen weten wie er achter het instagram account zit. Verkoop je sieraden? Plaats dan eens een foto van jouw met je favoriete sieraad en een persoonlijk verhaal.

Speel met bewegend beeld

Instagram heeft niet voor niks de opties om video’s, reels en stories te plaatsen en ze zijn er blij mee als je deze functies gebruikt. Probeer daarom af te wisselen tussen al deze opties. Bewegend beeld is schijnbaar goed als je wilt groeien op instagram.

Voeg een locatie toe

Instagram categoriseert foto’s op locatie. Toen ik naar Mallorca ging, zocht ik op deze locatie en vond ik de mooiste foto’s om inspiratie op te doen. Het werkte ook andersom. Ik kreeg namelijk onlangs een pb via insta: “Ik vond je account omdat ik zocht op Mallorca, heb jij nog tips voor mij?” Super leuk vond ik dat! Dus voeg altijd je locatie toe om nog beter zichtbaar te worden voor jouw potentiële nieuwe volgers.

Zorg er voor dat je feed 1 geheel is

Zorg er voor dat je foto’s goed bij elkaar passen. Zelf gebruik ik een preset die de kleuren en belichting iets aanpast zodat het een geheel is. Wil je weten of de foto’s 1 geheel zijn? Gebruik dan de app “Preview”. Voorheen plaatste ik eerst mijn foto’s op insta om te kijken hoe het er uitzag om ze vervolgens weer te verwijderen. Dit deed ik dan vooral ’s nachts omdat dan de minste mensen online waren. Beetje omslachtig dus. Sinds ik deze app gebruik, scheelt het me een hoop kopzorgen. Ik denk dat deze app wel echt een must is als je wilt groeien op instagram.

Groeien met je instagram

Hoeveel mensen kun je per dag volgen op instagram

Je kunt maximaal 7500 accounts volgen, heb je deze grens bereikt dan zal je iemand moeten ontvolgen om een ander weer te kunnen volgen. Zelf probeer ik rond de 5 relevante accounts per dag te volgen. Dit kan soms iets meer of minder zijn, maar gemiddeld zit ik op 5. Ik heb begrepen dat je ongeveer 30 accounts per uur kunt volgen, met een max van 800. Echter is dit nergens officieel door instagram bevestigd.

Heb je net je account aangemaakt? Dan zullen dit aanzienlijk minder zijn. Instagram wilt namelijk niet dat je fake accounts aanmaakt om te spammen. Ontvolg ook niet meer dan 150 accounts per dag, want je hebt geheid een blokkade van een x aantal uur aan je kont. Ik ontvolg 1 keer per maand de accounts die niet meer relevant en interessant zijn en ruim ook 1 keer per maand de volgers lijst op. Ik heb niks aan accounts die geen bijdrage leveren aan mijn account en soms zelfs fake zijn.

Waarom groei ik niet op instagram?

Waarom je niet op instagram groeit? Ik heb geen idee! Was daar maar een kant-en-klaar antwoord op. Heb je een shadowban? Ben je niet actief genoeg? Gebruik je geen hashtags? Is je content middelmatig en voegt het weinig toe? Vraag je af waarom jij leuk genoeg bent om te volgen en wat je er aan doet om je instagram zo leuk mogelijk te maken voor je volgers. Post je alleen plaatjes van je hond omdat jij hem zo schattig vind? Ja dan kan je groeien, maar de kans is dan een stuk kleiner dan wanneer je tips deelt waar iemand wat aan heeft. Probeer dus antwoord te geven op de vragen die ik hier boven stelde en probeer te reflecteren. Wat gaat al goed? Wat kan nog beter? Er bestaat niet 1 vast antwoord waarom je wel of niet groeit op instagram.

Hoe krijg je 10k volgers op instagram

Als jij dacht dat je na het lezen van deze blog 10K volgers op instagram gaat aantikken binnen een maand, dan kan ik je een dikke schop onder je kont geven en van die roze wolk laten afpleuren. Dat gaat namelijk niet gebeuren. De 1 groeit sneller dan de ander, dus vergelijk je niet met anderen maar wees je eigen ik. Ik heb er ongeveer 8 jaar over gedaan, maar er zijn ook accounts die hier maar 3 jaar over gedaan hebben en anderen hebben de 10K nog eerder aangetikt. It’s just a number en alleen volgers zeggen niks. Het gaat om veel meer dan dat, de eerste stap is content maken, content van hoge kwaliteit.

Groeien op instagram

Content maken als je wilt groeien op instagram

Vaak krijg ik als feedback terug: Ik heb geen tijd om content te maken. Indien je geen tijd hebt om content te maken, kun je ook niet groeien. Ben je echt extreem druk, recycle dan oude content. Maak een mapje in je telefoon met de naam “Insta”. Vervolgens scroll je je hele telefoon door met al je foto’s en plaats je de foto’s die je tegenkomt die binnen je instagram feed passen in dit mapje. Plan een dag met vrienden of vriendinnen en plaats de content die je gemaakt hebt in dit zelfde mapje. Ga een wandeling maken, idem dito.

Tevens kun je stockvrije foto’s gebruiken, deze kun je o.a. op Pixabay en Pexels vinden. Deze twee zijn mijn persoonlijke favorieten, maar er zijn nog meer beeldbanken. Gebruik nooit en te nimmer zomaar foto’s van internet die je met google hebt gevonden. Het helpt overigens als je je captions en hashtags vooruit schrijft. Zelf doe ik dit in de kladblok van mijn telefoon.

Groeien op instagram to do list

Wil je stappen maken? Begin dan met deze to do list

 • Zorg er voor dat je profiel compleet is
 • Maak een contentplanning voor minimaal een maand
 • Ga spelen met hashtags en zoek uit wat wel werkt en wat niet
 • Post minimaal 3 dagen per week op het tijdstip dat je volgers online zijn
 • Analyseer je statistieken
 • Maak aan het einde van de maand een rapportage met wat goed en minder goed ging, zodat je volgende maand weer opnieuw een to do list kan maken om te groeien met je instagram.
 • Volg 5 accounts per dag die relevant zijn voor jouw doelgroep.
 • Zoek per dag 3 hashtags op die voor jou relevant zijn en like de berichten met deze hashtags

Hulp bij instagram

Wil jij groeien op instagram, maar kost dit je toch te veel tijd of wilt het allemaal niet lukken? Laat mij dan je instagram account beheren of laat me een instagram strategie voor je schrijven. Ik garandeer je niet dat je volgende week duizenden volgers er bij hebt en ik maak je ook geen beloftes die ik niet kan waarmaken. Wel garandeer ik je dat ik samen met jou ga kijken op welke punten we kunnen verbeteren en hoe ik jouw kan helpen met je groei. Tevens kan ik je helpen met 1:1 coaching, to do lijstjes per maand voor je maken etc.

Je moet er echter wel zelf voor 100% voor gaan. Maak ik een to do lijstje voor je waar je niks mee doet, geef je mij geen feedback en wil je niet investeren? Dan ben ik denk ik niet de juiste persoon om jou te helpen. Ben jij bereid een andere koers te varen en wil je er echt voor gaan, maar heb je mijn hulp daar bij nodig? Neem dan contact met mij op.4 gedachten over “Groeien op instagram, hoe doe je dat?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *