Doelen behalen is niet moeilijk als je ze SMART maakt

Doelen behalen is niet moeilijk als je ze SMART maakt

Om doelen te behalen zijn er een aantal dingen van belang, zoals goed time management, de juiste kennis en een efficiënte werkwijze. Doelen behalen kan om deze redenen niet altijd even gemakkelijk zijn, misschien heb jij hier ook wel mee te maken. In dit geval zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit te verbeteren. De beste manier is om je doelen scherp te formuleren. Dit kan door je doelstellingen SMART te formuleren. Door je doelstellingen SMART te formuleren haal je het meeste uit je tijd en ben je er zeker van dat je kunt meten hoeverre je jouw doelen behaalt.

Wat zijn SMART doelstellingen?

Je hebt de term misschien al wel eens voorbij horen komen, SMART of ook wel SMART geformuleerde doelstellingen. SMART doelstellingen zijn eigenlijk doelstellingen, alleen dan zo geformuleerd dat ze heel duidelijk en scherp zijn, waardoor je ten alle tijden duidelijk hebt wat de bedoeling is en hoe je deze kunt behalen. Tevens zorg je ervoor dat de doelen haalbaar zijn en je ook kunt meten wanneer je de doelen gehaald hebt. Smart staat dan ook voor:

  • Specifiek: Is de doelstelling duidelijk en scherp geformuleerd?
  • Meetbaar: kun je meten wanneer het doel behaald is?
  • Acceptabel: zijn de doelen acceptabel voor de doelgroep?
  • Realistisch: zijn de doelen haalbaar?
  • Tijdgebonden: binnen welk tijdsbestek moet het doel behaald zijn?

Waarom zou je doelstellingen SMART formuleren?

Maar waarom zou je jouw doelstellingen dan SMART formuleren, en deze niet gewoon zonder bovenstaande eisen op papier zetten? Dat is omdat je zo voorkomt dat je vage doelstellingen gaat bepalen, of dat je doelstellingen bedenkt die eigenlijk niet realistisch of uitvoerbaar zijn. Door de doelstellingen dan SMART te formuleren zorg je ervoor dat je een duidelijke en specifieke doelstellingen hebt, waarvan je weet dat deze haalbaar is en waarvan je ook duidelijk kunt zien wanneer je deze gehaald hebt. Zo maak je jouw doel dus concreet en zorg je ervoor dat doelen behalen makkelijker wordt door ze te richten op actie.

De voordelen van SMART geformuleerde doelstellingen

SMART geformuleerde doelstellingen bieden daarom een aantal voordelen die jij in je voordeel kunt gebruiken. Want eigenlijk is het voordeel logisch. Als jij ergens naar toe wilt werken en dit succesvol wilt doen moet je weten waar je naartoe wilt. Want pas op het moment dat jij van een droom een specifiek geformuleerde doelstelling maakt wordt het echt een haalbaar doel.

Je dwingt jezelf ook andere andere om na te denken over de vragen wat je wilt, waarom je dit wilt en dit kan extra motivatie met zich meebrengen. Tegelijkertijd biedt het houvast, het laat je namelijk zien waar je naartoe brengt en het wordt meetbaar gemaakt hoe ver je al bent op weg naar dat doel. Tevens zal zo een scherp geformuleerd doel je helpen andere te overtuigen van dit doel en je efficiënter laten werken. Je weet namelijk waar je naartoe werkt en voor anderen is dit ook duidelijk.

Deze vijf stappen zet je met SMART doelstellingen

Met een SMART geformuleerd doel zet je dus eigenlijk vijf duidelijke stappen. Je zet de stap om een doel duidelijk in kaart te brengen, door deze te specificeren. Je maakt het doel meetbaar door onder andere ook voorwaarden te stellen waaronder je het doel kunt bereiken. Zodat je ook de context goed schildert. Tevens stel je jezelf geen onrealistische doelen of doelen die voor jouw of je omgeving niet te accepteren zijn. Als laatste zet je de stap om een duidelijk tijdsframe voor jezelf te maken. Zo houdt je jezelf ook scherp en voorkom je uitstelgedrag.

Hoe pas je deze doelstellingen toe

Maar hoe en wanneer pas je dan een SMART doelstelling toe? De SMART methode kan in heel veel verschillende gevallen toegepast worden. Zo kun je het gebruiken voor een persoonlijk ontwikkelingsplan, waarbij je jezelf doelen stelt om verder te komen op een vlak in je leven. Ook kan het gebruikt worden om jezelf en je carrière te ontwikkelen, we spreken dan van een loopbaanontwikkeling.

Maar de SMART methode kan ook zeker gebruikt worden voor teamdoelstellingen. Dit is uiterst effectief, want zo weet je zeker dat een ieder binnen het team hetzelfde doel scherp voor ogen heeft. Maar de SMART methode kan eigenlijk voor elk doel of opdracht die je uitvoert wel gebruikt worden, dus probeer hier vooral je voordeel mee te doen.

Makkelijker doelen behalen met een SMART gemaakt doel

Uit onderzoek is gebleken dat doelen behalen makkelijker is en vaker behaald worden wanneer deze SMART geformuleerd zijn. Dit heeft een aantal redenen. Zo zorgt een SMART geformuleerd doel ervoor dat je een duidelijke deadline hebt, zo voorkom je dat een doel op de lange baan wordt geschoven en daardoor nooit tot zijn einde komt. Ook voorkom je met de SMART methode dat een doel abstract blijft en dat het ongewisse blijft of deze daadwerkelijk behaald is. En wanneer een doel duidelijk is, wordt deze ook eerder behaald. Want dat is toch wat je wilt? Je doelen bereiken!

Voorbeelden van SMART doelen

SMART doelen vind je overal. Daarom zijn er ook legio voorbeelden van SMART geformuleerde doelstellingen. Neem bijvoorbeeld een teamdoel waarbij een team binnen een bedrijf 25% meer sales wil maken. Dat is specifiek, tevens is het duidelijk meetbaar en afhankelijk van de context ook haalbaar voor het team. Maar dit hangt van elke situatie af. Verder is het zodoende ook realistisch, want het team weet dat als ze wat dingen aanpassen dat het haalbaar is. Als laatste stelt het team zich als doel om dit binnen drie maanden te bereiken. Zo is het doel ook nog eens tijdgebonden.

Andere handige tips

SMART doelen bieden veel houvast, zo kun jij gericht en scherp te werk gaan. Hierdoor zijn ze er dus op gericht om daadwerkelijk resultaat te behalen. Als je er zeker van zijn dat je het gewenste resultaat gaat behalen is het verstandig om tegelijkertijd van te voren te bepalen wat jij voor een hulp of kennis nodig hebt om dit doel te behalen. Kun je dit zelf regelen, of heb je bijvoorbeeld nog hulp nodig van anderen? Als je dit van te voren al bedenkt, voorkom je in het proces onnodige strubbelingen.

Aan de slag om jouw doelen te behalen

Doelen behalen gebeurt niet zomaar, daar moet je hard voor werken. Maar door jouw doelen SMART te formuleren weet je waar je naartoe werkt en voorkom je dat je jezelf onhaalbare of vage doelen stelt. Zo weet je zeker dat ook jij je doelen gaat behalen. De eerste keer zal het nog wat wennen zijn, maar als je er eenmaal mee om weet te gaan, zal je zien dat je jouw doelen iedere keer behaalt!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *