Je belastingaangifte laten doen, of zelf doen?

Je belastingaangifte laten doen, of zelf doen?

Ruim 8 miljoen mensen doen weer massaal belastingaangifte. De belastingdienst heeft al zoveel mogelijk gegevens zelf voor je ingevuld, maar als je ondernemer bent, kan het soms toch wat complexer zijn. Tevens is het belangrijk dat je zelf natuurlijk altijd de gegevens die al voor je zijn ingevuld, controleert. Helemaal als er iets in je situatie is veranderd. Lukt het je niet zelf, dan kun je nog altijd je belastingaangifte laten doen.

Wanneer belastingaangifte doen?

Elk jaar kun je vanaf 1 maart je belastingaangifte laten doen of zelf doen. Heb je een brief gekregen dat je aangifte inkomstenbelasting moet doen, doe dit dan vóór de datum in de aangiftebrief. In principe moet je voor 1 mei je belastingaangifte gedaan hebben. Doe je je belastingaangifte voor 1 april? Dan krijg je vóór 1 juli bericht. Red je het niet op tijd om je aangifte te doen? Vraag dan altijd uitstel aan. Als je namelijk te laat bent zonder opgave, krijg je een verzuimboete van € 385, doe je vaker te laat aangifte dan kan dit zelfs oplopen tot € 5.514. Een hoop geld dus, waar je ook een hoop leuke dingen mee kunt doen. Indien je toeslagen ontvangt, kunnen deze tevens stop gezet worden. Dat wil je niet hebben natuurlijk.

Belastingaangifte uitstel

Zoals ik al in de vorige alinea schreef, vraag altijd uitstel aan als je je aangifte niet op tijd kunt indienen. Vraag je uitstel aan aan vóór 1 mei. Je krijg dan uitstel tot 1 september. Zelf vraag ik ook dit jaar weer uitstel aan. Nadat je je aanvraag hebt gedaan, krijg je binnen 3 weken een brief met de bevestiging. Ben je een buitenlands belastingplichtige? Dan mag je tot 1 juli uitstel aanvragen.

Aftrekposten

De meeste aftrekposten zijn niet vooraf ingevuld bij je inkomstenbelasting en je zal dit dan ook zelf moeten invullen. Het is zonde als je dit laat liggen, want wellicht hoef je er een stuk minder belasting door te betalen. Maar welke aftrekposten zijn er en wat mag je wel en niet aftrekken. De website van de belastingdienst geeft hier antwoord op, maar in deze blog wil ik ook het 1 en ander toelichten, zodat je geen geld laat “liggen”, waar je gewoon recht op hebt. Sommige uitgaven zoals zorgkosten, giften en kosten voor je eigen woning kun je aftrekken van je inkomen.

Aftrekposten startende ondernemer

Als je net gestart bent als ondernemer, komt er veel op je af. Wellicht is het handig om je belastingaangifte te laten doen i.p.v. hier zelf aan te beginnen. Want wat mag je allemaal aftrekken, en hoe voorkom je dat je terug moet betalen na een controle, omdat je de verkeerde kosten hebt opgegeven? Je mag alleen zakelijke kosten aftrekken als ondernemer, privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar.

Relatiegeschenken

Je mag relatiegeschenken in de vorm van voedsel, drank en genotmiddelen aftrekken. Er geldt in 2023 een drempel van € 5.100. In 2022 is de drempel € 4.800. In 2021 is de drempel € 4.700. Zakenlunches en diners (ook de fooi die je geeft) mag afgetrokken worden.

Werkreizen

Representatie, congressen, seminars en studiereizen mag je opvoeren bij je belastingaangifte. Er geldt in 2023 een drempel van € 5.100. In 2022 is de drempel € 4.800. In 2021 is de drempel € 4.700. Voor de reis- en verblijfskosten mag je max € 1.500 aftrekken. Was het voor je werk noodzakelijk om een congres en dergelijke bij te wonen? Dan geldt dit maximum niet.

Telefoonkosten

Een telefoonabonnement voor thuis mag je niet opgeven als zakelijke aftrekpost. Zakelijke telefoongesprekken die je met je privé abonnement voert, mogen echter wel afgetrokken worden.

Vakliteratuur

Vakliteratuur die je voor je werk nodig hebt, mag je voor 100% aftrekken.

Werkkleding

Werkkleding die uitsluitend gedragen wordt voor je onderneming mag afgetrokken worden. een galajurk voor een zakelijk etentje mag daarentegen niet. Als je een overall of uniform ook buiten je werk kunt dragen, dan moet deze voorzien zijn van een beeldmerk met een oppervlakte van minimaal 70cm2. Het beeldmerk moet daarbij ook verwijzen naar je onderneming. Denk aan het logo van je bedrijf.

Reiskosten en meer

Een auto van de zaak kan beperkt afgetrokken worden van je inkomstenbelasting. Gebruik je je eigen auto om naar je werk of naar klanten te gaan, dan kun je een vast bedrag van € 0,21 per kilometer aftrekken in 2022, in 2021 was dit bedrag € 0,19 per kilometer. Reis je met het openbaar vervoer, taxi of vliegtuig? Dan mag je 100% van de werkelijk gemaakte kosten aftrekken. Je moet uiteraard wel kunnen aantonen dat je deze kosten ook daadwerkelijk hebt gemaakt. Bewaar daarom altijd kaartjes of een uitdraai van je ov chipkaart.

Studiekosten voor eigen onderneming

Voor particulieren geld dat studiekosten niet meer afgetrokken kunnen worden, hier is het Stapbudget voor in de plaats gekomen. Ben je ondernemer, dan kun je de studiekosten in sommige gevallen wel aftrekken. De studiekosten moeten dan in het belang van je onderneming gemaakt worden en zijn alleen aftrekbaar als ze gemaakt worden om bestaande vakkennis op peil houden. Als je de kosten maakt om nieuwe kennis op te doen, zijn ze daarentegen niet meer aftrekbaar.

Pensioenpremie

Betaal je pensioenpremie door te sparen door middel van een lijfrenteverzekering? Dan kun je deze aftrekken op je inkomstenbelasting.

Belasting aangifte laten doen particulier

Ook als particulier kun je aftrekposten hebben en kan het gewikkeld zijn om zelf je aangifte te doen. Mijn moeder doet bijvoorbeeld altijd jaarlijks haar eigen belastingaangifte. Echter was 2021 een ontzettend gek jaar. Mijn vader overleed en ze verkocht haar woning en kocht een andere woning terug. Hierdoor had ze een korte periode 2 huizen en dit maakte de belastingaangifte een stuk lastiger. Om geen fouten te maken, besloot ze toen haar belastingaangifte uit handen te geven. In de volgende alinea’s wil ik een aantal aftrekposten toelichten. Maar kijk vooral op de website van de belastingdienst voor een nog uitgebreidere toelichting.

Aftrek posten aankoop woning

Na de aankoop van je (eerste) woning kun je ineens te maken hebben met aftrekkosten die je voorheen niet had.

Houd er rekening mee dat je alleen de rente en kosten mag aftrekken voor je eigenwoningschuld. Dat is het deel van de hypotheek of lening dat gaat over een eigen woning. Bijvoorbeeld om de woning te kopen, te verbeteren of te onderhouden.

De aftrekposten bij aankoop van een woning zijn

  • advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur
  • bereidstellingsprovisie
  • notariskosten voor de hypotheekakte
  • kadastrale rechten voor de hypotheekakte
  • taxatiekosten voor het krijgen van de lening
  • kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie
  • boeterente
  • bouwrente die je betaalde ná het tekenen van het voorlopig koopcontract, maar vóór het tekenen van de hypotheekakte
  • kosten voor uw nieuwbouwdepot of verbouwingslening of verbouwingsdepot

Belastingaangifte na scheiding

Het fiscaal partner stopt zodra je een scheidingsverzoek bij de recht hebt ingediend en niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente. In dat jaar doe je voor het laatst samen belastingaangifte. Het jaar later ben je geen fiscale partners meer en doe je dus ook niet meer samen belastingsaangifte. Op de website van de belastingdienst kun je overigens super makkelijk een persoonlijke checklist maken met wat je allemaal moet regelen omtrent de scheiding.

Partneralimentatie

Ben je gescheiden en betaal je alimentatie aan je ex-partner? Dan magje die partneralimentatie in je aangifte inkomstenbelasting aftrekken als ‘Betaalde partneralimentatie en andere onderhoudsverplichtingen’. In 2023 is voor inkomens vanaf € 73.031 de betaalde partneralimentatie aftrekbaar tegen maximaal 36,93%. In 2022 is de aftrek voor inkomens vanaf € 69.398 maximaal 40%. In 2021 is de aftrek voor inkomens vanaf € 68.507 maximaal 43%.

Giften

Doneer jij meer dan 1% van je inkomen aan een goed doel? Dan kan het zijn dat je je gift als aftrekpost kunt opgeven. Je gift moet wel gedaan worden aan een ANBI instelling, een vereniging of een SBBI insteling. Hier gelden wel weer allerlei voorwaarden voor, dus check dit goed bij de belastingdienst.

Dividend

Heb je dividend uitgekeerd gekregen vanuit aandelen en is hier dividendbelasting op ingehouden? De dividendbelasting wordt in mindering gebracht op je aangifte inkomstenbelasting.

Zorgkosten

Maak je extra kosten omdat je (chronisch) ziek bent of andere kosten voor de zorg? Wellicht kan je deze aftrekken bij de belastingdienst. Sommige zorgkosten kunnen gelden als specifieke zorgkosten. Het gaat hierbij niet alleen om zorgkosten die je voor je zelf maakt, maar ook voor je huisgenoten. Echter zijn niet alle zorgkosten aftrekbaar. Medische hulp, medicijnen, hulpmiddelen en vervoerskosten kun je vaak meenemen in je belastingaangifte. Je verplichte eigen risico die je aan de zorgverzekeraar betaald is niet aftrekbaar.

Belastingaanslag

Heb je je belasting aangifte ingevuld, dan krijg je van de belastingdienst een brief, dit heet een belastingaanslag. In deze brief staat hoeveel je moet betalen of hoeveel je terug krijgt. Weet je van te voren al dat je geld terug zult krijgen? Dan kan je de belastingdienst vragen om een voorlopige aanslag. Je krijgt dan elke maand een deel van het bedrag waar je aan het eind van het jaar recht op zou hebben. Dit kan wel tricky zijn, want als je het verkeerd inschat of er vind een wijziging in je financiële situatie plaats, dan kan het zo zijn dat je geld waar je geen recht op had terug moet betalen.

Belastingaangifte te laat

Heb je te laat je aangifte inkomsten belasting gedaan en geen uitstel aangevraagd? Houd er dan rekening mee dat je een boete dient te betalen. Deze kan oplopen tot € 5.514 als je vaker te laat je aangifte doet.

Belastingaangifte zakelijk

Zelf vind ik mijn belastingaangifte lastiger geworden sinds ik ondernemer ben, toch is het voor nu prima te doen. Ik ben zzper, heb dus geen personeel in dienst en het aangifte programma spreek voor zich. Mijn boekhoudprogramma maakt een jaarrekening en met die gegevens kan ik mijn aangifte dan weer zelf invullen, piece of cake. Ga jij je belastingaangifte laten doen of doe je het zelf?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *